Louhinta on luonnonkivituotannossa usein välttämätöntä kiven irrottamiseksi. Sen toteuttaminen vaatii useita eri työvaiheita, joiden tekijältä vaaditaan erityisosaamista, asianmukaisia lupia sekä työhön soveltuvia laitteita ja koneita. Kuitenkin louhintaa tapahtuu usein vain muutaman kerran vuodessa, tai liuskekiven ottamolla jopa vain pari kertaa useammassa vuodessa. Niinpä kivialan yrittäjän onkin syytä harkita, onko viisaampaa teettää louhinta alihankintana, joka sisältää räjäytystyön vaatimat luvat, poraukset ja räjäytykset.
Louhintatuotteita
Kiviainekset
Tavallisimpia kallion jatkojalostustuotteita ovat erilaiset kalliomurskeet. Sepeli on louhittua ja murskattua kiviainesta, josta hienoaines on poistettu seulomalla kokonaan. Sepeliä käytetään kohteissa, joissa tarvitaan hyvää vedenläpäisevyyttä tai veden kapillaarisen nousun estoa. Näillä toimenpiteillä estetään maaperän jäätyminen.
Tarvekivet
Kun puhutaan tarvekivestä, rakennuskivistä tai luonnonkivirakenteista, tarkoitetaan luonnosta otettua kivimateriaalia, joka on jalostettu eri tarkoituksiin. Eri kivilaatuja voidaan käyttää rakennustarkoituksiin; graniittia massiivisiin rakenteisiin ja pintaverhoukseen, liuskeita ohuempiin rakenteisiin ja pintaverhoukseen ja vuolukiveä on perinteisesti käytetty työstettävyytensä vuoksi esimerkiksi uuneihin.
Kalliorakennuskohteet
Suomen hyvän kallioperän vuoksi kalliorakentamista on tehty ja tehdään jatkossakin enenevässä määrin. Rakenteille saadaan vakaa perusta kalliosta, ja toisaalta kallioperä mahdollistaa erilaisten tilojen ja liikenneväylien tekemisen kallion sisään. Näin säästetään arvokasta tonttimaata taajamissa ja toisaalta ei esimerkiksi tuhota arvokasta luontoympäristöä.
Louhintamenetelmät
Louhintamenetelmiä on periaatteessa kaksi: avolouhinta ja tunnelilouhinta. Rakennus- tai tarvekivien louhinta on avolouhinnan yksi alalaji. Tarvekiven louhinta on hyvin lähellä normaalissa avolouhinnassa käytettyä niin kutsuttua silolouhintaa. Siinä jäävää kalliomassaa pyritään vaurioittamaan mahdollisimman vähän.